Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-03@11:48:14 GMT

بمافیای دستفروشی، کف خیابان های تهران

تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۷۲۰۷۶۵

بمافیای دستفروشی، کف خیابان های تهران

آیا در پشت پرده بساط گستری در پایتخت، مافیای دستفروشی کمین کرده است؟ پاسخ یک عضو شورای شهر تهران به این سؤال مثبت است. علیرضا نادعلی از مافیای دستفروشی خبر می‌‌دهد که این روزها از نیاز اقتصادی دستفروشان سوء استفاده می‌‌کند.

روزنامه ایران:  براین اساس مافیا با قطعه‌بندی خیابان‌ها، هر موزاییک را با قیمت‌های نجومی به دستفروشان اجاره داده و از اجاره روزانه آنها، پول‌های هنگفتی به جیب می‌‌زند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی مغازه‌داران نیز در زدوبند با باندهای پشت پرده، اجناس مغازه خود را با قیمتی پایین‌تر در بساط‌های کنار خیابان عرضه می‌‌کنند. آنچه در واقع در پشت پرده به ظاهر ساده دستفروشی در برخی مکان‌های به اصطلاح پاخور در جریان است، روایت دیگری از خرید و فروش اجناس خیابانی است. کرونا البته در دو سال اخیر، وضعیت دستفروشی را دچار چالش‌های جدی کرده است. حالا بخشی از دستفروشان به دنبال اجرای طرح‌های سختگیرانه، به فضای مجازی کوچ کرده‌اند و تعداد زیادی نیز همچنان در خطوط مترو، مشغول فروش اجناسی هستند که از بازار بزرگ تهران خریداری می‌‌کنند. با این همه هنوز آمار دقیقی از تعداد دستفروشان در دست نیست. برخی آمارها از ثبت نام بیش از 5 هزار دستفروش در طرح جامع دستفروشان خبر می‌‌دهد، اما شواهد میدانی نشان می‌‌دهد که حداقل در تهران بیش از 15 هزار دستفروش در نقاط مختلف شهر در حال امرار معاش هستند و البته برخی آمارهای غیر رسمی از حضور 4 هزار و 500 دستفروش فقط در مترو حکایت دارد. علاوه بر این برخی مستندات  از گروه جدیدی نام می‌‌برد که به جرگه دستفروشان پیوسته‌اند؛ افرادی که در کرونا، شغل‌شان را از دست داده و برای ادامه زندگی، دستفروش شده‌اند. برخی از آنها مغازه‌داران قدیمی هستند که بار سنگین هزینه‌های کسادی بازار، آنها را وادار کرده تا اجناسی را که با پس دادن مغازه روی دست‌شان مانده بود در بساط‌های کنار خیابان بفروشند. تعدادی نیز زنان خانه داری هستند که با افزایش هزینه‌ها، از مهارت‌های خود برای کسب  درآمد استفاده می‌‌کنند. اغلب این زنان در خطوط مترو فعالند.

ساماندهی دستفروشی در بن‌بست؟
شهرداری تهران در سال‌های اخیر تلاش‌های زیادی برای ساماندهی دستفروشان در پایتخت انجام داده است، برخی محورهای دستفروشی نیز درحال حاضر از بساط گستری‌های گسترده پاک شده است، اما اغلب مکان‌هایی که برای دستفروشی از سوی شهرداری معرفی  شده، از سوی دستفروشان غیر کارآمد تشخیص داده می‌‌شود. آنها معتقدند فقط مکان‌های پاخور که محل رفت و آمد تعداد زیادی از شهروندان است، می‌‌تواند برایشان درآمدزایی کند و اگر قرار به رفتن به نقاطی باشد که شهروندان به ندرت یا به طور تصادفی از آنها عبور می‌‌کنند، ترجیح می‌‌دهند در برابر مأموران مقاومت کنند! در آن سو البته برخی شهروندان و مغازه‌داران با استقبال از طرح ساماندهی، معتقدند در نقاطی که این طرح اجرا شده همچون «بازار تهران» احساس آرامش بیشتری می‌‌کنند و سر و صدا و همهمه و ترافیک دستفروشان در واگن‌های مترو برای فروش اجناس آنها را بشدت آزار می‌‌دهد. اگرچه مغازه داران نیز با طرح اینکه «چرا باید افرادی که مالیات و اجاره مغازه نمی‌دهند، بازار کسب و کار آنها را مختل کنند؟» خوشحالی خود را از اجرای طرح ساماندهی ابراز کرده‌اند. علاوه بر این پژوهشی که با عنوان «دستفروشان بساط گستر در شهر تهران، پژوهش و راهکار» انجام شده است، تأکید دارد که 94 درصد دستفروشان موافق طرح ساماندهی هستند، با این حال آمار ثبت شده نشان می‌‌دهد که بخشی از دستفروشان از ثبت نام در این سامانه گریزانند. برخی کارشناسان اجتماعی معتقدند تا زمانی‌که دستفروشی به رسمیت شناخته نشده و قوانین شهری مناسب برای آنها پیش‌بینی نشود، نمی‌توان امیدوار بود که با بگیر و ببندهای مقطعی و برخوردهای ضربتی و موقتی بتوان به نتیجه دلخواه رسید. چراکه باید به این پدیده خرد اقتصادی، نگاه اجتماعی داشت.


«سخنگو و عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه برخی دست‌های پشت پرده از نیاز اقتصادی دستفروشان سوء استفاده می‌کنند، می‌‌گوید که وجود مافیا به این معنا نیست که هر کسی دستفروشی می‌کند عضوی از مافیاست، اما تجربه نشان داده که دست‌های پشت پرده از نیاز طبقه متوسط و ضعیف که به دنبال این هستند از دستفروشی امرار معاش کنند سوء استفاده کرده و با انجام برخی حمایت‌ها، چنین گروهای مافیایی ایجاد می‌کنند.»
علیرضا نادعلی تأکید می‌‌کند: «دراین زمینه مدیریت شهری می‌‌تواند دستفروشان و کسانی که با بساط‌گستری، شهر را دچار به هم ریختگی می‌کنند، به «سامان‌بازارها» که دارای غرفه هستند، انتقال دهد. هرچند در این زمینه نیز برخی استقبال می‌کنند و برخی دیگر خیر.»
وی با اشاره به ایجاد بایدها و نبایدها بر اساس قوانین کشور، ادامه می‌‌دهد: «اگر فعالیت دستفروشان بدون اعمال نظارت باشد، افرادی که پروانه کسب دارند و مالیات و کرایه ملک پرداخت می‌کنند، امکان حیات اقتصادی نخواهند داشت. بنابراین برای مقابله با مافیا، پلیس و قوه قضائیه باید وارد عمل شوند، افراد را شناسایی کنند و با هدفگذاری روی این موضوع، به اصلاح این وضعیت بپردازند.»
وی با اشاره به اظهاراتی در رابطه با لایحه ساماندهی دستفروشان که در گذشته مطرح شده بود، هم این‌طور توضیح می‌‌دهد: «مدیریت شهری در ساماندهی دستفروشان از تجربه‌هایی که در گذشته داشته، استفاده کرده و دقت لازم را داشته است. برخی صحبت‌ها می‌شود که شاید امکان اجرای آن نباشد چون هم باید به دستفروشان و هم مردم که در فضای فعالیت دستفروشان تردد می‌کنند، توجه و دقت کافی صورت بگیرد.»


سایت شهر چندی پیش از قول داوود گودرزی، رئیس بازرسی شهرداری تهران از پیگیری رفع مشکل مافیای دستفروشی خبر داده و تأکید کرده بود: «محله به محله و منطقه به منطقه این موضوع را رصد می‌کنیم و در این زمینه از فضاهای شلوغ‌تر آغاز کرده‌ایم و شرکت ساماندهی مشاغل نیز به عنوان متولی، این موضوع را در دستور کار خود قرار داده است. هدف این است که هم کسبه و صاحبان مغازه‌ها کار خود را انجام دهند، هم آنهایی که دستفروشی می‌کنند راه کسب درآمدشان محدود نشود و هم برای عبور و مرور مردم ممانعتی به وجود نیاید.»
دستفروشی این روزها اگرچه تغییر شکل داده، اما همچنان همان بخش غیر قابل تفکیک از اقتصاد شهرهاست که باید برای آن یک راه حل قانونی و البته منطقی پیدا کرد. بار گرانی‌ها و افزایش بیکاری قطعاً باعث سوق پیدا کردن تعدادی به سمت بازار غیر رسمی دستفروشی می‌‌شود، اما اگر این بازار رسمیت پیدا کند، می‌‌توان در مقابل مافیایی که در پشت پرده آن شکل گرفته و این بازار غیر رسمی را به هر سمتی که می‌‌خواهد هدایت می‌‌کند هم ایستاد. هندوستان هم اکنون یکی از کشورهای پیشرو در این حوزه است که سیاستی که در مقابل دستفروشی اتخاذ کرده به جای حذف، تعدیل بوده است! در تهران و برخی شهرهای دیگر، جمعه بازارها دوباره به جریان اقتصاد محلی برگشته‌اند. نگاهی به رونق هفتگی این بساط‌ها که قانونی و با مجوز در حال فعالیت است، نشان می‌‌دهد که می‌‌توان با برنامه‌ریزی و با نظارت وضعیت دستفروشی را به عنوان یک بازار دوم سرو سامان داد. شهرداری تهران هم اکنون از همه دستفروشان خواسته‌ است در سامانه «سامان بازار» که در سایت شهرداری موجود است وارد شده و ثبت نام کنند.
 

انتهای پیام/

 

 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: مغازه داران پشت پرده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۲۰۷۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جاماندگی بورس از بازار‌ها

این روز‌ها رکود و رخوت در صحنه معاملات بورس تهران به عادت و سنت همیشگی تبدیل شده است و تابلوی معاملات و نقشه بازار، سهامداران را هرروز میهمان رنگ سرخ می‌کند و نشانی از تمایلات به سمت ارتفاعات بالاتر در بازار مشاهده نمی‌شود.

به گزارش دنیای اقتصاد، تداوم روند نزولی در تالار شیشه‏ای سبب شده است جریان پول در بازار نیز با حالتی مأیوس و ناامید نظاره گر دادوستد‌های روز‌های اخیر بورس تهران باشد. سرمایه‌گذاران حقیقی همچنان به خارج کردن پول از بازار ادامه می‌دهند و ارزش معاملات خرد بازار سهام نیز رکودی بودن اوضاع بورس را مخابره می‌‏کند.

بازار از دریچه آمار

در جریان معاملات روز گذشته، شاخص کل برای سومین روز متوالی در مدار نزولی قرار گرفت و در سطح ۲ میلیون و ۲۶۸ هزار واحدی، کار خود را به اتمام رساند. شاخص کل که بعد از زدوده‌شدن سایه ریسک سیستماتیک، تا سطح ۲ میلیون و ۳۱۶ هزار واحدی نیز پیشروی کرده بود، در روز گذشته نیز ۰.۵۴ از ارتفاع خود را از دست داد تا از سقف تاریخی خود در کانال ۲ میلیون و ۵۰۰هزار واحدی، دورتر شود.

نماگر هموزن نیز که نشانی از اثرگذاری یکسان کلیه نماد‌های معاملاتی است و چهره بازار را به نحو مطلوب‌تری نشان می‌دهد، با افت ۰.۸ درصدی همراه شد. این شاخص نیز برای سومین روز متوالی در مسیر نزولی قرار گرفت. در فرابورس نیز شاخص کل این بازار با افت ۰.۷۵ درصدی همراه شد. در جریان دادوستد‌های روز سه‌شنبه بورس تهران، ۲۴۸ میلیارد تومان پول حقیقی از گردونه معاملات سهام خارج شد. ارزش معاملات خرد بازار نیز که شامل سهام و حق تقدم می‌شود، در روز گذشته رقم ۳ هزار و ۱۱۱ میلیارد تومان را ثبت کرد.

تطابق بازار‌ها با دلار

بازار‌های داخلی کشور (بازار سهام، سکه و طلا، خودرو و مسکن) در بازه زمانی بلندمدت همواره با توجه به وضعیت تورم عمومی کشور و قیمت دلار، خود را با تغییرات این متغیر‌ها همراه کرده اند. همسو با افزایش قیمت دلار و ثبت تورم‌های بالا در اقتصاد کشور، بازار‌ها نیز شاهد تاخت وتاز قیمتی و رشد‌های افسارگسیخته بوده‌اند.

حتی گاهی برخی از بازار‌ها موفق به سبقت‌گرفتن از تورم و دلار می‌شوند که این موضوع علاوه بر حفظ قدرت خرید سرمایه گذاران آن بازارها، بازدهی مثبت حقیقی را برای فعالان آن‌ها به ارمغان می‌آورد. حال در این میان، گاهی بنا به دلایل مختلفی مانند تصمیمات تاثیرگذار سیاستگذار، محدودیت‌های ایجادشده از سوی نهاد قانون‌گذار و چشم انداز منفی که نسبت به آینده بازار موردنظر وجود دارد شاهد جاماندگی قیمتی در بازار‌ها بوده ایم، اما نکته حائز اهمیت این است که اگرچه در کوتاه مدت، بازار‌ها در اثر عوامل منفی مختلف تاثیرگذار، قادر به حرکت موازی و همسان با سایر بازار‌ها و تورم نیستند، اما در بلندمدت بازار‌ها خود را از قید و بند این جاماندگی و عقب نشینی قیمتی رها می‌کنند و نماگر‌ها و قیمت‌های بازار‌ها خود را با تغییرات تورم و دلار همگام می‌کنند.

براساس آمار موجود، بازار سهام همچنان نسبت به رشد قیمت اسکناس آمریکایی واکنش درخوری نشان نداده است و می‌توان گفت که این بازار دیر یا زود در راستای جبران جاماندگی خود نسبت به دلار حرکت خواهد کرد. نکته قابل ذکر این است که در شرایط کنونی، تمایلات فروش در بازار بیش از میل به خرید است که این موضوع موجب عقب نشینی نماگر‌های تالار شیشه‌ای و قیمت‌ها در روز گذشته شد. فعالان بازار سهام فعلا امیدی به افزایش قیمت‌ها در این بازار ندارند و نقدکردن سهام را به کاهش ارزش سبد سهام خود ترجیح می‌دهند.

ریسک‌های بازار

تصمیمات خلق الساعه‌ای که هر از گاهی از سوی نهاد‌ها و مسوولان مختلف بازار سرمایه را مورد هدف قرار می‌دهند از جمله ریسک‌های داخلی موجود در اطراف بورس تهران است که هر یک به نوبه خود و از جنبه‌ای خاص مانع از رشد بیشتر قیمت‌ها در بازار سهام می‌شوند. اختلاف بیش از ۵۰ درصد میان دلار نیمایی و دلار بازار آزاد و نرخ بهره بالا نیز از جمله عوامل مهم دیگری است که بازار را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

به نظر می‌رسد تا زمانی که بخش اعظم این موانع و مشکلات حل‌و فصل نشوند، روند صعودی قدرتمندی در بازار شکل نخواهد گرفت که جاماندگی قیمت‌ها را جبران کند. همچنین نبود اعتماد در بازار نیز از دیگر عواملی است که مانع از ورود جریان پول به بازار می‌شود.

همان‌طور که در گزارش روز گذشته «دنیای اقتصاد» نیز اشاره شد: متاسفانه در سال‌های اخیر اعتماد، به حلقه مفقوده بورس تهران تبدیل شده است و همین موضوع باعث‌شده تا بازار سهام بعد از گذشت بیش از ۳سال که از ریزش قیمت‌ها در تالار شیشه‌ای می‌گذرد، همچنان به روند آتی این بازار و مکانیزم‌های آن اعتماد کمی داشته باشد؛ به‌گونه‌ای که هر روند صعودی که در بازار سهام شروع می‌شود، سهامداران در انتظار فرارسیدن فرجام زودهنگام آن و سقوط آزاد قیمت‌ها هستند و در مقطع کنونی کمتر کسی پیدا می‌شود که افق سرمایه‌گذاری خود را بلندمدت قرار دهد. بی اعتمادی به‌گونه‌ای باعث تزریق بدبینی مفرط به جریان معاملات سهام می‌شود و در اذهان سهامداران رخنه و رسوخ می‌کند که کمتر کسی در تالار شیشه‌ای پیدا می‌شود در شرایط کنونی افق سرمایه‌گذاری خود را در این بازار به‌صورت بلندمدت قرار دهد.

دیگر خبرها

  • روایت‌هایی از نخستین شرکت‌های مسافربری | وقتی گاریخانه‌ها به گاراژ تبدیل شدند
  • ۵ هزار کودک خیابانی در تهران
  • کسادی بازار لباس زنانه به دلیل گشت ارشاد
  • قیمت سیب زمینی در تهران به کیلویی ۵۵ هزار تومان رسید
  • فراخوان پنجمین جشنواره بین المللی فیلم «کوثر»
  • تاثیر حضور گشت ارشاد بر کسبه تهران؛ بازار زنانه‌فروش‌هـا كساد شد!
  • جاماندگی بورس از بازار‌ها
  • ببینید | لحظه شلیک پلیس به موتور سارق موبایل در خیابان الهیه تهران
  • ببینید | اعتصاب و تعطیلی بازار طلای تهران صحت دارد؟
  • ببینید | اولین تصاویر از تیراندازی پلیس به سمت سارق زورگیر؛ نتیجه تعقیب و گریز پلیس با موتور وسط خیابان‌های تهران